Прокуратурата и МВР влязоха тази сутрин в офисите на компанията за

...
Прокуратурата и МВР влязоха тази сутрин в офисите на компанията за
Коментари Харесай

Създадена от бивш депутат и съдена в САЩ: Какво знаем за криптобанката Нексо

Прокуратурата и Министерство на вътрешните работи влязоха тази заран в офисите на компанията за търговия с криптовалута в целия свят " Нексо ". Говорителят на основния прокурор Сийка Милева и ръководителят на отдел " Киберпрестъпност " Светослав Василев разкриха на брифинг, че проверяват проведена незаконна група, пране на пари, данъчни закононарушения, закононарушения, свързани с даване на банкова активност без нужния лиценз, както и компютърни измами.

 Прокуратурата и Министерство на вътрешните работи влязоха в офиси на столична компания за криптовалута (снимки) Виж още

В рамките на огромната интернационална интервенция е открито, че един от клиентите на криптобанката финансирал терористични актове, " Нексо " работила посредством " кухи компании ", а за последните 5 години през нея като оборот са минали над 94 милиарда $. Дейността на компанията се ръководела от България и уредниците ѝ също били българи. 

Един от тях е някогашният народен представител от " Реформаторския блок " Антони Тренчев, който е съосновател на криптоплатформата и шеф на няколко от нейните сдружения. По информация на той и съдружникът му Коста Кънчев са избягали в Дубай още през есента на предходната година, когато върху " Нексо " са паднали обвинявания за машинация от прокурорите на 8 американски щата. Според публичната телевизия синът на някогашния вицепремиер Лидия Шулева - Георги Шулев, сега е на разпит по случая като очевидец, защото е представлявал криптобанката през 2018 година, след което я е напуснал и е завел каузи против другите съоснователи.

Имената на още две лица, свързани с " Нексо ", са Калин Методиев - финансов шеф, и Сокол Янков - представляващ компанията до 2019 година.

В акаунта на " Нексо " в Twitter в поредност от изявления, написани малко след началото на профилираната акция, че " постоянно си сътрудничат със съответните органи и регулатори ", а в един от туитовете разказват интервенцията като " регулаторни репресии против крипто, които в корумпираните страни граничат с рекетиране ".

Unfortunately, with the recent regulatory crackdown on crypto, some regulators have recently adopted the kick first, ask questions later approach. In corrupt countries, it is bordering with racketeering, but that too shall pass. 6/
— Nexo (@Nexo)

" През годините отказахме доста бизнеси, тъй като Nexo в никакъв случай не прави взаимни отстъпки във връзка с нашите доста строги политики против прането на пари и познаването на клиента. Винаги сме знаели, че по този начин се построява резистентен бизнес ", гласи друга обява на криптобанката в Twitter.

Днес управляващите са претърсили над 15 адреса, свързани с криптофирмата, а следствието към момента продължава и се чакат данни за задържани лица. Ето какво обаче знаем за " Нексо " още преди старта на интернационалната акция.

" Една от водещите международни компании в областта на цифровите финанси "

Така от " Нексо " дефинират сами своята компания, като показват, че построяват една изцяло нова промишленост с криптовалута и оферират услуги, които са първите по рода си в " крипто екосистемата от родна почва за милиони консуматори в целия свят ". " Управлява активи за над 5 милиона консуматори в 200 юрисдикции ", се показва още на на компанията.

Криптобанката е основана през 2017 година в България от Шулев и Костов, като главната ѝ цел е обмен и даване на заеми за криптовалута - " Нексо " има активи за над 10 милиарда, а чиновниците ѝ до сегашния миг наброяват към 600. 

 От ГЕРБ намекнаха за остаряло другарство сред народен представител от Политическа партия и съучастник от Виж още

Компанията работи с платформа, посредством която нейните клиенти могат да вложат средства под формата на криптовалута, след което да получават лихви за тях, или пък да вземат заем. 

Самата компания е формирана от голям брой сдружения, които оперират по целия свят, както потвърдиха по-рано на брифинга от прокуратурата. В някои от страните криптоплатформата е упражнявала своята активност без разрешението на съответната страна.

Според в. при започване на съществуването си " Нексо "  се е представяла като част от групата на компанията за бързи заеми " Кредисимо ", част от шефовете в която е бил Коста Кънчев.

Какво се случва в Съединени американски щати

Септември тази година американските медии оповестиха, че общо 8 щата съдят " Нексо " поради финансови измами, като компанията имала лицензи за опериране в единствено 4 от тях.

Според държавните регулаторни органи в Калифорния, Кентъки, Ню Йорк, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт  " Нексо " е предложила на клиентите си лихвообемни сметки, без първо да ги записва като скъпи бумаги и да дава нужните отчетни данни. Без достъп до тези финансови доклади държавните регулатори настояват, че вложителите не могат да вземат осведомени капиталови решения, написа уеб сайтът. 

Според американската медия е имало измама с лихвите, които вложителите в " Нексо " получавали и отбелязва, че " разпоредбите и изискванията на криптобанката гласят, че тя има опцията да разполага с потребителски активи по свое само и безусловно убеждение ".

Сайтът отбелязва, че казусът е зародил поради неналичието на регистрация на продукта на " Нексо " Earn Interest.

" Подобно на други криптокредитори, Nexo дава на заем депозити на клиенти от своя артикул Earn Interest и има позволение да " реипотекира " тези депозити, според изискванията си за обслужване. В случай на несъблюдение изискванията му гласят, че компанията има право да приключи съглашението си и да " предприеме всички дейности, които счита за нужни, с цел да отбрани своите ползи ", разясняват от Economic.bg.

Условието на американските управляващи за продължаването на работата на платформата било да се извършат нужните условия за тази регистрация.

 Над $94 милиарда минали за 5 година през Виж още

При по този начин стеклите се условия от " Нексо " афишират, че се изтеглят от американския криптопазар, като решението им било дълго премисляно. Обяснението на компанията за прекратяването на активността ѝ в Съединени американски щати е, че нямало регулаторна изясненост, което пораждало конфликт с регулаторите, поради което намалели и клиентите, употребяващи криптоплатформата.

Мисля, че сме един от най-хубавите образци за бистрота в блокчейн пространството ", споделя Тренчев в изявление за Yahoo Finance, представен от Economic.bg.

На брифинга малко по-рано обаче ръководителят на отдел " Киберпрестъпност " Светослав Василев съобщи следното:  " Знаете за проблемите им в Съединени американски щати, те официално напущат Щатите, макар че това не се е случило ".

Разследването по случая продължава. Над 300 души от прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и сътрудници от интернационалните служби работят по случая. Очаква се подробна информация за претърсените адреси и възможни арести в идващите дни.
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР